Adresa canonică în optimizarea SEO: Importanța și utilizarea sa corectă

Adresa canonică (sau URL canonic) este adresa web sau URL-ul considerat de către motoarele de căutare și alte sisteme web drept adresa principală și preferată pentru a accesa conținutul unei pagini web. Aceasta este o practică recomandată în optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și ajută la evitarea conținutului duplicat.

În general, atunci când o pagină web este accesată prin mai multe adrese URL diferite (de exemplu, prin intermediul unei versiuni cu „www” și fără „www”, sau prin intermediul unor parametri de interogare diferiți), motoarele de căutare pot interpreta aceste variante ca fiind conținut duplicat. Aceasta poate afecta clasamentul în rezultatele căutării și poate duce la o distribuție necorespunzătoare a autorității paginii.

Prin specificarea unei adrese URL canonice, webmasterii și dezvoltatorii pot indica motoarelor de căutare care este adresa preferată pentru accesarea paginii respective. Acest lucru se face prin adăugarea unui element specific în antetul HTTP al paginii sau prin includerea unui element „link rel=canonical” în codul HTML al paginii. Astfel, motoarele de căutare pot identifica și indexa corect adresa preferată și pot evita indexarea conținutului duplicat.

Este important de menționat că adresa canonică nu trebuie confundată cu redirecționarea 301. În timp ce redirecționarea 301 redirecționează complet traficul de pe o adresă URL către alta, adresa canonică este pur și simplu o indicație pentru motoarele de căutare și nu afectează în mod direct traficul de utilizatori.

În concluzie, adresa canonică reprezintă adresa preferată pentru a accesa conținutul unei pagini web și ajută la evitarea conținutului duplicat în indexarea motoarelor de căutare.

Photocredit freepik.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *