Cum alegem scaunul de birou?

table, chair, desk-2587226.jpg

Ce verificam când alegem scaunul de birou reglabil online, de pe un site?

Ideal ar fi să achiziționezi un scaun de birou reglabil abia după ce îl testezi. Te așezi pe el și verifici toate posibilitățile de reglare. Dar știm că acest lucru nu este posibil întotdeauna. E mult mai practic să explorezi online ofertele mai multor magazine, să achiziționezi un scaun de birou printr-un click ca să-ți fie livrat acasă sau la birou, urmând să-l încerci după aceea și să decizi dacă-l păstrezi sau nu. 

Ce verificam?

 1. Dacă șezutul se poate regla pe înălțime. Unele scaune permit și înclinarea șezutului înainte și înapoi, o caracteristică ce permite o circulație mai bună a sângelui în picioare și o mai bună distribuire a greutății pe tălpi.
 2. Dacă brațele se pot regla pe înălțime.
 3. Dacă distanța dintre brațe îți permite să stai confortabil pe scaun.
 4. Dacă spătarul este reglabil pe înălțime și permite balans față-spate.
 5. Dacă scaunul are suport lombar.
 6. Dacă marginea șezutului este curbată spre podea.
 7. Dacă baza scaunului este în formă de stea.
 8. Dacă scaunul dispune de un mecanism de pivotare.
 9. Dacă tapițeria este realizată dintr-un material prin care pielea respiră ușor și pe care nu aluneci
Scaun de birou reglabil. Sursa foto: zf.ro

La ce să fii atent când verifici un scaun de birou reglabil in magazin sau odata ajuns acasă?

 1. Dacă îți este ușor să ajustezi scaunul când stai așezat.
 2. Dacă șezutul pune presiune pe spatele coapselor sau genunchilor.
 3. Dacă roțile scaunului sunt adecvate pentru pardoseală.
 4. Dacă brațele scaunului interferează cumva cu mișcările specifice activităților tale când stai așezat.

Cum ajustezi un scaun de birou reglabil, ca să nu te mai doară spatele?

1. Reglezi înălțimea scaunului

Dacă ai posibilitatea să reglezi înălțimea biroului sau stației de lucru: Stai în picioare în fața scaunului. Verifică dacă cel mai înalt punct al șezutului scaunului se află imediat sub genunchi. Dacă nu, ajustează corespunzător înălțimea scaunului. Așază-te pe scaun și reglează înălțimea biroului în așa fel încât coatele să se îndoaie într-un unghi de 90-110 de grade când ții mâinile pe birou.

Dacă nu ai posibilitatea să reglezi înălțimea biroului sau stației de lucru: Așază-te și trage scaunul cât mai aproape de birou, în așa fel încât să poți ține confortabil mâinile pe suprafața acestuia, în timp ce ții brațele paralel cu coloana vertebrală. În această poziție, coatele tale ar trebui să se îndoaie într-un unghi de 90-110 de grade. Altfel, va trebui să reglezi șezutul scaunului pe înălțime.

Dacă ești foarte înalt și, atunci când stai așezat, cu tălpile lipite de podea, între șezutul scaunului și partea din spate a coapselor tale rămâne o distanță de câțiva centimetri, trebuie să înalți șezutul și, dacă este cazul, și biroul.

Dacă, din contra, îți este dificil să strecori degetele în spațiul dintre partea din spate a coapselor și șezutul scaunului, trebuie să ridici tălpile de la podea (folosește un suport reglabil pentru picioare) pentru ca genunchii să se îndoaie într-un unghi de 90 de grade, la același nivel cu coapsele sau puțin mai jos.

2. Reglezi adâncimea șezutului scaunului

Așază-te pe scaun, lipește spatele de spătar și tălpile de podea. Din poziția aceasta, verifică dacă între marginea șezutului și partea din spate a gambelor există o distanță de cca. 5 cm (cam cât un pumn strâns).

Dacă este dificil să-ți strecori pumnul strâns în spațiul dintre marginea scaunului și partea din spate a gambelor, înseamnă că șezutul este prea adânc și trebuie să aduci spătarul mai în față. Unele scaune ergonomice permit această ajustare prin manevrarea unui mâner de sub șezut, dar dacă scaunul tău nu dispune de această caracteristică, poți folosi un suport lombar.

Dacă este o distanță prea mare între partea din spate a gambelor și marginea scaunului, atunci trebuie să tragi spătarul mai în spate. Dacă scaunul tău nu permite această ajustare, înseamnă că ai nevoie de unul cu o adâncime mai mare a șezutului.

3. Ajustezi înălțimea spătarului scaunului

Dacă scaunul tău permite reglarea spătarului pe înălțime, ridică-l complet în timp ce stai în picioare, ca să-l poți ajusta după aceea mai ușor când te așezi. Așadar, din poziția așezat, cu spatele drept și tălpile pe podea, reglează înălțimea spătarului în așa fel încât partea curbată a spătarului să intre în curbura părții de jos a spatelui.

4. Ajustezi gradul de înclinare a spătarului

Mult timp s-a crezut că, în poziția așezat, spatele trebuie ținut cât mai drept, în așa fel încât să formeze un unghi de 90 de grade cu picioarele, însă lucrurile stau puțin altfel.

Postura în unghi drept pune prea multă presiune pe coloana vertebrală și nu este necesară. Poți sta într-o postură ușor înclinată (la 100-110 grade când lucrezi la calculator sau scrii și la 135 de grade când iei o pauză). Ajustează spătarul scaunului în unghiul adecvat activității, în așa fel încât să te simți cât mai confortabil și să nu stai cocoșat.

5. Ajustezi brațele scaunului

Tot stând așezat vei ajusta și brațele scaunului. Ține spatele drept, lipit de spătar și lasă brațele să atârne liber. Îndoaie coatele în unghi de 90 de grade sau în unghi ușor deschis (de 100-110 grade).

Dacă brațele scaunului nu ating coatele, ajustează-le corespunzător. Dacă brațele scaunului nu sunt ajustabile și înalță coatele atunci când sunt îndoite, înseamnă că scaunul respectiv nu-ți permite o postură corectă la calculator. Libertatea de mișcare a brațelor când tastezi este mai redusă, ceea ce înseamnă că trebuie să-ți folosești mai mult încheieturile mâinilor și să forțezi mai mult mușchii antebrațelor.

Dacă nu faci un efort conștient pentru a păstra permanent o postură corectă când stai așezat și pentru a lua câte o pauză de câteva minute cel puțin o dată pe oră, nici măcar cel mai bun scaun ergonomic nu te poate ajuta să scapi de durerile de spate care te sâcâie la sfârșitul fiecărei zile de lucru.

La fel ca și scaunele de birou pentru adulți, cele de copii sunt special concepute nevoilor lor. Dimensiunile lor nu se potrivesc cu cele ale părinților, aceștia au nevoie de spații de lucru pe înălțimea potrivită. Cum aleg scaunul potrivit pentru copii?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *