Femeia manager: Din 18 august, IMM-urile conduse de antreprenoare vor putea cere de la stat până la 200.000 lei

IMM-urile conduse de femei vor putea cere statului un ajutor de până la 200.000 de lei dacă înființează noi locuri de muncă. Măsura e prevăzută într-un ordin oficializat recent de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (MAT), pentru aprobarea procedurii de implementare a programului Femeia manager, iar înscrierile vor începe în data de 18 august 2022.

„Obiectivul principal al schemei de minimis îl constituie stimularea şi sprijinirea înființării şi dezvoltării structurilor economice private înfiinţate și conduse de către femei, îmbunătățirea performanțelor economice ale acestora, realizarea unei creșteri economice inteligente, sustenabile și incluzive, bazate pe digitalizare, dezvoltare durabilă, inovare și pregătire antreprenorială, în contextul problemelor legate de menţinerea echilibrului dintre obligaţiile familiale şi cele profesionale şi ale prejudecăţilor existente încă la nivel local”, este precizat în Ordinul MAT 1.314/2022, publicat joi în Monitorul Oficial.

Înscrierea în program, dar și toată implementarea și derularea măsurii de sprijin se vor face exclusiv on-line prin intermediul aplicației Ministerului antreprenoriatului și turismului IMM-Recover https://granturi.imm.gov.ro, sistem informatic dezvoltat în parteneriat cu Serviciul de Telecomunicații Speciale ce permite digitalizarea completă a raportului dintre administrație și aplicanți, eliminând complet atât interacțiunea dintre funcționari și reprezentanții societăților aplicante, cât și depunerea de documente emise de alte instituții ale statului. Înscrierile în program vor începe pe 18 august și se vor derula până pe 28 septembrie 2022, dar dacă bugetul nu se epuizează în acea perioadă, înscrierile pot fi prelungite.

Beneficiarii ajutorului de minimis pot fi societățile din categoria IMM-urilor (dacă activează pe un cod CAEN dintre cele eligibile în program) care au capital social integral privat și care sunt active pe teritoriul României. Cel puțin unul dintre asociați trebuie să fie femeie, iar aceasta trebuie să dețină cel puțin 50% din părțile sociale sau acțiunile societății. Excepție vor face cooperațiile unde condiția este îndeplinită dacă majoritatea membrilor cooperatiști din consiliul de administrație este formată din femei. Solicitanții pot aplica pentru schema de ajutor de minimis dacă n-au datorii la bugetul general consolidat (nici măcar eșalonate), precum și dacă nu sunt în dizolvare, reorganizare judiciară, lichidare, executare silită, închidere operațională, insolvență, faliment sau suspendare temporară a activității.

IMM-urile care își asumă crearea și menținerea (pentru 2 ani) unui singur loc de muncă pot cere până la 100.000 de lei, iar cele care își asumă crearea și menținerea (pentru 2 ani) a două locuri de muncă pot cere până la 200.000 de lei. În ambele cazuri este necesară o cofinanțare de 5%, se pot deconta maximum 95% din valoarea cheltuielilor eligibile Finanțarea se acordă după ce sunt făcute toate cheltuielile eligibile pentru proiect, în sistem decont.

Banii pot fi folosiți, în anumite condiții, pentru echipamente tehnologice, achiziționarea de spații de lucru, spații de producție și spații pentru prestări servicii și comerț, mijloace de transport, achiziționarea de mobilier, aparatură birotică și sisteme de protecție a valorilor, salarii, utilități sau consultanță pentru obținerea finanțării.

Solicitările sunt acceptate în ordinea descrescătoare a punctajului obținut, punctajul minim necesar este de 50 de puncte din100.

Photo credit katemangostar freepik.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *