Ceaiul de munte, Sideritis
Am cumparat ceaiul acesta la ultima noastră vacanță în Grecia fără să știu nimic despre el. A zăcut mult timp pe un raft din bucătărie până să îi vină rândul. L-am desfăcut într-o zi când senzația de prea plin nu îmi dădea pace deloc. Și pentru că mi-a prins tare bine, I googled it: ceai grecesc… Vă las mai jos câteva fun facts.
Despre Sideritis
Sideritis, sau ceaiul de munte grecesc, era cunoscut încă din vremuri străvechi, fiind considerat un bun “remediu impotriva traumelor provocate de arme de fier,” benefic pentru cei răniți în război. De altfel, în limba greacă, „sideritis” (σιδηρίτις) poate fi literalmente tradus ca „cel făcut din fier”. Soldaților li se recomanda acest “ceai de munte” deoarece ajuta la vindecarea mai rapidă și mai completă. În Creta, Sideritis a câstigat un alt nume popular: Malotira care provine din italiană și înseamnă „a trage, pentru a scoate”.
Planta Sideritis crește pe munți, în Balcani, la altitudini de peste 1.000 metri, iar ceaiul grecesc din flori de munte este antioxidant, antiinfectios, cu proprietăți de reducere a durerii, este bacteriostatic, dezinfectant, diuretic, stimulent, antianemic, detoxifiant și combate diareea. Este deosebit de bun în lupta împotriva microbilor, în prevenirea osteoporozei prin creșterea rezistenței oaselor, prin utilizarea sa regulată. Consumat zilnic, acest ceai menține sănătatea și calmul întregului organism.
În perioada comunistă, desi recoltarea acestei plante era interzisă, deoarece era o specie protejată, în fiecare an, la începutul verii, comitetul central al partidului comunist trimitea oameni să culeaga aceasta plantă pentru elita politică. Și cosmonauţii ruşi consumau această plantă în misiunile lor.
Cum se recolteaza planta Sideritis?
Sideritis se recoltează în lunile de înflorire, iunie – august, și se usucă în mănunchiuri în loc umbros și uscat. Se consumă întreaga plantă, tulpina, frunzele și floarea. Dacă este culeasă devreme, poate fi din nou recoltată în septembrie.
De-a lungul anilor, planta a fost cunoscuta pentru utilizarea sa în prepararea ceaiurilor în satele de pe Muntele Othrys, iar consumul sau a fost in principal pe plan local. În satul Vrynaina din regiunea Magnisia, în timpul perioadei de inflorire completă a plantelor, se obișnuia să se adune tot satul pentru recoltare. Dis de dimineață, la sunetul clopotul se adunau localnicii ca pentru o sărbătoare locală obișnuită. Urcau împreună pe crestele munților și culegeau plantele înflorite pe care le puneau la uscat în pod sau sopron.
Cum se păstrează Ceaiul Sideritis?
Depozitarea și păstrarea în condiții optime a ceaiului Sideritis este esențială pentru calitatea gustului și a efectelor benefice pe care le are asupra organismului. Acest tip de ceai este sensibil, asa ca este indicat să fie păstrat într-un spatiu ferit de căldură și razele directe ale soarelui, într-un loc lipsit de umiditate, la o temperatură constantă și ferit de mirosuri puternice.