Paşaport electronic in 2024. Cum?!
Obținerea pașaportului simplu electronic în 2024.
Acte necesare, valoarea taxei și programarea online:
Oferind acces fără viză în 175 de ţări din lume, paşaportul românesc se situează pe locul 17 în clasamentul Henley Passport Index. Comapnia care clasifică documentele în funcţie de numărul de state care sunt accesibile fără o viză prealabilă.
Acte necesare pentru persoanele majore:
- Cartea de identitate, cartea de identitate provizorie sau, după caz, buletinul de identitate, aflate în termen de valabilitate, în original. Cartea de identitate provizorie trebuie însoţită de certificatul de naştere, în original.
- Documentul care face dovada achitării contravalorii pașaportului, în original. Sau documentul de plată/dovada tranzacției, editat(ă) pe suport hârtie sau în format electronic. Conține numărul tranzacției și datele persoanei pe numele căreia se solicită eliberarea documentului de călătorie (nume, prenume, CNP). Precum și suma achitată, aferentă tipului de pașaport solicitat.
- Paşaportul anterior, dacă acesta există.
Acte necesare in cazul minorilor care nu au implinit 14 ani:
- Certificatul de naştere al minorului, în original.
- Document/documente de identitate al părintelui/ale parinţilor, al reprezentantului legal sau, după caz, al persoanei împuternicite, aflate în termen de valabilitate, în original.
- Documentul care face dovada achitării contravalorii pașaportului, în original, sau documentul de plată/dovada tranzacției, editat(ă) pe suport hârtie sau în format electronic, care conține numărul tranzacției și datele persoanei pe numele căreia se solicită eliberarea documentului de călătorie (nume, prenume, CNP), precum și suma achitată, aferentă tipului de pașaport solicitat.
- Paşaportul anterior al minorului, dacă acesta există.
În situaţia în care cererea pentru eliberarea paşaportului simplu electronic este formulată de un singur părinte/reprezentant legal/persoana împuternicită, aceasta trebuie însoţită, după caz, şi de documente detaliate aici.
Acte necesare in cazul minorilor care au 14 ani impliniti:
- Cartea de identitate sau, după caz, cartea de identitate provizorie a minorului, aflate în termen de valabilitate, în original.
- Certificatul de naştere al minorului, în original.
- Declaraţii privind acordul de eliberare a paşaportului simplu electronic, date, după caz, de ambii părinţi/un singur părinte/părintele supraviețuitor/reprezentantul legal, în original sau duplicat de pe actul original, pentru declaraţiile autentificate şi eliberate începând cu data de 1 ianuarie 2013 (pentru minorii căsătoriţi în condiţiile legii, nu sunt necesare aceste declaraţii).
- Certificat de căsătorie al minorului căsătorit în condiţiile legii, în original.
- Documentul care face dovada achitării contravalorii pașaportului, în original, sau documentul de plată/dovada tranzacției, editat(ă) pe suport hârtie sau în format electronic, care conține numărul tranzacției și datele persoanei pe numele căreia se solicită eliberarea documentului de călătorie (nume, prenume, CNP), precum și suma achitată, aferentă tipului de pașaport solicitat.
- Paşaportul anterior al minorului, dacă acesta există.
În situaţia în care cererea este formulată cu acordul de eliberare a paşaportului simplu electronic dat de un singur părinte/părintele supraviețuitor/reprezentantul legal, aceasta trebuie însoţită, după caz, şi de ocumente detaliate aici.
Recomand sa verificati conditiile detaliate de acordare pe care le gasiti pe site-ul mai.gov.ro in sectiunea special dedicata.
Taxa pentru eliberare pasaport se achita foarte simplu:
În ţară, contravaloarea pentru paşaportul simplu electronic este:
– 258 lei – pentru persoanele care au împlinit vârsta de 12 ani
– 234 lei – pentru persoanele cu vârsta mai mică de 12 ani
Iar pentru pasaportul simplu temporar: 96 lei – indiferent de vârstă.
Cum se poate efectua plata?
Începând cu data de 07.09.2020, plata contravalorii paşaportului se poate efectua astfel:
- la casieriile unităţilor CEC Bank, precum şi la staţiile de plată Selfpay ale CEC Bank;
- online, exclusiv prin platforma de plăţi virtuale Ghiseul.ro
Programare online?
Programarile se fac direct pe platforma Directiei Generale de Pasapoarte si sunt accesibile programări începând cu ziua curentă, pentru o perioadă de 90 de zile calendaristice.
Din pacăte, nu există o taxă pentru eliberarea pașaportului în regim de urgență. Astfel, pentru a veni în sprijinul solicitanților de pașapoarte, termenul de eliberare a pașapoartelor simple electronice este de până la 5 zile lucrătoare. Pentru cererile depuse în țară și pentru care solicitantul a cerut ridicarea din țară.
În funcție de volumul cererilor aflate în curs de soluționare, la nivel național termenul poate fi mai mic de 5 zile lucrătoare. In perioadele foarte aglomerate, acesta poate fi de până la 10 zile lucrătoare. Accesând linkul mai.gov.ro, aveți posibilitatea de a verifica timpul mediu de eliberare a pașapoartelor simple electronice, înregistrat la nivel național, în săptămâna anterioară.