RCA – Extinderea Perioadei de Valabilitate a Tarifelor până în Iunie 2024

Ministerul Finanțelor a propus recent un proiect de Hotărâre de Guvern ce vizează extinderea perioadei de valabilitate a tarifelor maximale pentru asigurările RCA cu încă trei luni, până la data de 30 iunie 2024. Acest proiect este programat pentru aprobare în cadrul ședinței de Guvern din 28 martie.

Inclus în documentul propus este un articol singular care confirmă intenția de a prelungi aplicabilitatea tarifelor de primă maxime stabilite anterior prin Hotărârea Guvernului nr. 1326/2023, măsură inițiată în contextul în care, în trimestrul ianuarie – martie 2024, au fost înregistrate peste 21.000 de cereri de alocare pentru asigurații cu risc ridicat, ceea ce indică o medie de aproximativ 2.600 de cazuri preluate de fiecare asigurător RCA.

Conform Notei de Fundamentare, decizia de a prelungi aceste tarife este justificată de persistența unei reticențe în piața asigurărilor RCA, legată de preluarea riscurilor pentru anumite categorii de clienți. Aceasta evidențiază, de asemenea, o concentrație ridicată pe piață și un nivel scăzut de concurență, aspecte care amplifică vulnerabilitățile sectorului.

Situația actuală relevă, de asemenea, că un număr semnificativ de vehicule, din totalul parcului auto național de 10.333.293, sunt asigurate, însemnând că 7.053.399 de vehicule beneficiază de protecție prin asigurare RCA.

Se subliniază importanța acestei măsuri în contextul în care, fără prelungirea aplicabilității Hotărârii Guvernului nr. 1326/2023, piața s-ar confrunta cu riscuri crescute, inclusiv creșterea presiunii asupra prețurilor și riscurile asociate participării în trafic a vehiculelor neasigurate.

Este esențial să se ia în considerare și faptul că sunt în curs de desfășurare modificări legislative care urmăresc echilibrarea pieței asigurărilor RCA, corectând dezechilibrele actuale și adresând provocările identificate.

RCA - Extinderea perioadei de valabilitate a tarifelor pana in iunie 2024

În ultimii ani, asigurările RCA auto au devenit un subiect de interes major atât pentru proprietarii de vehicule, cât și pentru sectorul asigurărilor din România. Această nouă inițiativă a Ministerului Finanțelor evidențiază o preocupare continuă pentru echilibrarea pieței și protejarea consumatorilor. Prin prelungirea perioadei de valabilitate a tarifelor maxime RCA, guvernul își propune să aducă mai multă stabilitate și predictibilitate într-un domeniu adesea marcat de fluctuații.

Pe fondul acestor schimbări legislative, este crucial ca deținătorii de vehicule să rămână informați despre cum pot afecta aceste măsuri costurile lor anuale cu asigurările. Articolul nostru oferă o privire detaliată asupra celor mai recente evoluții legislative și analizează impactul acestora asupra părților interesate din sectorul asigurărilor.

Adițional, pe măsură ce România se străduiește să alinieze legislația națională privind asigurările RCA la standardele europene, este esențial să se înțeleagă contextul mai larg în care aceste schimbări au loc. Integrarea pe deplin a normelor UE în legislația națională nu numai că va contribui la creșterea siguranței rutiere, dar va asigura și o concurență sănătoasă între asigurători, beneficiind în ultimă instanță consumatorii.

În concluzie, acest proiect de Hotărâre de Guvern nu este doar o măsură temporară, ci parte dintr-un efort mai amplu de reformare și modernizare a pieței asigurărilor din România. Oferindu-le consumatorilor protecție și stabilitate, această inițiativă are potențialul de a consolida încrederea în sectorul asigurărilor și de a îmbunătăți experiența generală a asiguraților.

Photo credit freepik.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *