Zeaxantina: Ce este și unde o poți găsi în alimente?

Zeaxantina este un nutrient esențial din familia carotenoizilor, cunoscut pentru puternicele sale proprietăți antioxidante și beneficiile sale pentru sănătatea ochilor și a pielii. Acest compus bioactiv este adesea asociat cu pigmentarea galbenă sau portocalie a anumitor alimente și are un rol crucial în menținerea sănătății și funcționalității corpului uman.

Ce este zeaxantina?

Zeaxantina este un carotenoid, un tip de pigment natural găsit în plante, alge și alte organisme fotosintetice. Împreună cu luteina, zeaxantina face parte din subgrupul de carotenoizi numit xantofile. Acest compus este responsabil pentru culorile galbenă și portocalie întâlnite în alimente precum morcovii, gălbenușul de ou și piperul roșu.

Beneficiile zeaxantinei pentru sănătate

  1. Protecția ochilor: Zeaxantina, împreună cu luteina, ajută la protejarea retinei oculare împotriva efectelor nocive ale luminii albastre și a radicalilor liberi. Consumul regulat de alimente bogate în zeaxantină poate reduce riscul de deteriorare a vederii și poate preveni afecțiuni oculare precum degenerescența maculară și cataracta.
  2. Proprietăți antioxidante: Zeaxantina este un antioxidant puternic, capabil să neutralizeze radicalii liberi și să protejeze celulele împotriva stresului oxidativ. Consumul de alimente bogate în zeaxantină poate contribui la întărirea sistemului imunitar și la prevenirea bolilor cronice asociate cu inflamația și deteriorarea celulară.
  3. Sănătatea pielii: Zeaxantina este benefică și pentru sănătatea pielii, ajutând la protejarea împotriva radiațiilor UV și la menținerea elasticității și hidratării pielii. Consumul regulat de alimente bogate în zeaxantină poate promova o piele sănătoasă și radiantă, reducând riscul de îmbătrânire prematură și de apariție a ridurilor.
Fresh spinach leaves on a bowl

Alimente bogate în zeaxantină

Zeaxantina se găsește în mod natural într-o varietate de alimente vegetale și animale. Printre sursele alimentare bogate în zeaxantină se numără:

  • Legume cu frunze verzi întunecate: Spanacul, kale-ul, varza de Bruxelles și broccoli-ul sunt surse excelente de zeaxantină.
  • Legume și fructe portocalii și galbene: Morcovii, dovleacul, cartofii dulci, mango-ul și portocalele conțin, de asemenea, cantități semnificative de zeaxantină.
  • Ouă: Gălbenușul de ou este o sursă importantă de zeaxantină, împreună cu alte nutrienți esențiali pentru sănătatea ochilor.
  • Pește gras: Somonul, tonul și sardinele sunt surse bune de zeaxantină, în special atunci când sunt consumate cu tot cu piele.

Concluzie

Zeaxantina este un nutrient esențial pentru sănătatea ochilor și a pielii, iar includerea alimentelor bogate în acest compus în dieta ta poate aduce numeroase beneficii pentru sănătate. Prin consumul regulat de legume cu frunze verzi întunecate, legume și fructe portocalii și galbene, ouă și pește gras, poți asigura un aport adecvat de zeaxantină și poți promova sănătatea și bunăstarea generală a organismului tău.

Sursa foto freepik.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *